Ei meillä ole mitään annettavaa sun Huono Äiti -ideaasi

Otsikkoni kommentin sanoi yritysneuvoja, kun olin saanut idean Huonosta Äidistä. Yritysneuvojan mukaan vuonna 2010 ei ollut nähtävissä sellaista maailmaa, jossa sosiaalisen median kautta voisi synnyttää liikevaihtoa ja todellista liiketoimintaa. Lähdin yritysneuvonnasta pois tyhjin käsin, mutta ei se minun uskoani ideaani tyhjentänyt. 

Vuonna 2024 Huono Äiti tavoittaa sosiaalisessa helposti miljoona suomalaista kuukaudessa. Huonon Äidin ravintola, Le Ankka, pääsi juuri suomalaisten Michelin-ravintoloiden harvaan joukkoon. Siellä on kuusi työntekijää. Punkaharjun ravintolassamme työntekijöitä on 15. Työllistämme välillisesti suomalaisia kalastajia ja maanviljelijöitä, koska tarjoamme vain suomalaista ruokaa.

Huonolla Äidillä on Alkossa kolme viiniä. Meillä on kattiloita ja säilykkeitä. Ja kaksi kansainvälistä nettisaittia odottamassa. Huono Äiti on jo esitelty Japanin mediassa. The Times kävi myös Le Ankassa. 

Olen silti pienyrittäjä. Pienyrittäjänä haluan tehdä muille pienyrittäjille helpompaa polkua niin, että ammattimaista tukea ja apua on helposti saatavilla. Haluan helpottaa pienten yritysten sääntelyä, meitähän kohdellaan nyt samoin säännöin kuin suuryrityksiä. Pienyritysten suhteeton sääntely vähentää suoraan työpaikkoja. 

Olen asunut Yhdysvalloissa ja poikani on Amerikan kansalainen. Hän saisi yritysideoihinsa Yhdysvalloista välitöntä rahoitusta ja monelta taholta. Samaan aikaan meillä Euroopassa pitää käytännössä olla muutama positiivinen tulos ennen kuin saat rajoitusta yrityksen perustamiseen. Tätä se on ja sen pitää muuttua tai me katsomme kohta aivan lopullisesti muun maailman perävaloja. 

Huonon Äidin kyselytutkimuksissa nousee tasapainoisen elämän merkitys esiin työelämän voimavarana. Kyselyjemme mukaan työntekijä tai yrittäjä ei jaksa olla kokoaikaisessa työssä, jos kotona on liikaa haasteita. Tämä näkyy eritoten erityislasten vanhempien vastauksissa. Heistä yli 30 % on siirtynyt osa-aikatyöhön, jotta jaksaa omaa arkeaan. Arkea ja avun saantia moni kuvaa taisteluksi. Riittämätön tuki perheelle on syrjintää. Ja syrjintä on EU-asia. Meidän laeistamme yli puolet tulee Brysselistä ja siellä pitää olla sellaisia Suomen meppejä, jotka voi suoraan heittää uimaan Euroopan syvään päätyyn, ihan ilman uimarengasta. 

Sari Helin
Yrittäjä
www.sarihelin.fi