Hyvinvointia ja jaksamista luovuudesta

Teksti Annamari Typpö

Yrittäjän arki on usein kiireistä ja stressaavaa. Luovat terapiat tarjoavat lempeitä ja toimivia keinoja stressinhallintaan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Yrittäjän arki on täynnä haasteita ja vastuuta. Kun päivät venyvät pitkiksi, voi oman hyvinvoinnin vaaliminen helposti unohtua. Vaikka tuorein pk-yrittäjien jaksamista kartoittava Yrittäjägallup huhtikuulta 2024 kertookin, että yrittäjien hyvinvointi on parantunut, vastaajista 61 prosentilla on haasteita jaksamisen kanssa ainakin ajoittain. Jaksamisongelmia on erityisesti monilla työnantajayrittäjillä.

Luku on huolestuttavan suuri: ovathan terveys ja jaksaminen kriittisiä tekijöitä paitsi yrittäjän oman hyvinvoinnin myös yrityksen menestyksen kannalta. Niiden laiminlyönti voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten työuupumukseen ja pitkittyneeseen stressiin.

Kaikille tuttujen keinojen kuten riittävän levon, ulkoilun ja rajojen vetämisen lisäksi stressiä voi hallita ja omaa hyvinvointiaan vaalia kirjallisuus-, tanssi-liike- ja musiikkiterapian sekä muiden luovien terapioiden avulla.

Kirjallisuusterapia
Kirjallisuusterapia tarjoaa keinoja elämän haasteellisten asioiden käsittelyyn kirjoittamisen, lukemisen ja keskustelun keinoin. Se auttaa jäsentämään ajatuksia ja purkamaan tunteita. Kirjallisuusterapiaohjaaja Sari Kortesoja kertoo, että kirjallisuusterapia sopii kaikille eikä vaadi erityistä taituruutta.

”Usein ihmiset pelkäävät, ettei heistä ole kirjoittajiksi, mutta kirjallisuusterapiassa ei ole kyse kaunokirjallisuuden tuottamisesta vaan omien ajatusten sanoittamisesta”, Kortesoja korostaa. Kirjallisuusterapia voi auttaa yrittäjää tunnistamaan omat arvonsa sekä hallitsemaan kuormitusta.

”Yksi kirjallisuusterapian tavoitteista on itsetuntemuksen lisääminen. Kun tuntee itsensä paremmin, osaa myös paremmin tunnistaa omat rajansa ja hallita työkuormaa”, Kortesoja kertoo.

Ryhmässä tapahtuvassa kirjallisuusterapiassa yrittäjät saavat myös vertaistukea ja oivalluksia muiden kokemuksista.
”Kirjoittaminen voi selkeyttää monia asioita, joista ei muuten ole tietoinen. Esimerkiksi tajunnanvirtakirjoittaminen, jossa kaikki mahdolliset ajatukset kirjoitetaan vapaasti ylös, on yksi tehokkaimmista harjoituksista”, Kortesoja lisää.

Tajunnanvirtakirjoittaminen toimii siten, että kirjoittaja antaa käden liikkua vapaasti ja pysähtymättä. Usein kirjoitusaika päätetään ennalta, ja se voi olla mitä tahansa muutamasta minuutista varttituntiin tai pidempäänkin.
Menetelmä auttaa saamaan kiinni ajatuksista, jotka muutoin jäisivät kiireen keskellä huomiotta. Kirjoittamisen jälkeen tekstistä poimitaan erityisen merkityksellisiä kohtia, joita käyttämällä luodaan uusi teksti. ”Usein huomaa, että lopputulos heijastelee syvällä sisimmässä vellovia tunteita”, Kortesoja sanoo.

Hän suosittelee tätä harjoitusta erityisesti yrittäjille, jotka kamppailevat työn ja vapaa-ajan tasapainon kanssa.
”Kirjoittamisen kautta voi löytyä konkreettisia keinoja, joilla uupumusta voi ehkäistä. Teen aiheesta parhaillaan myös väitöstutkimusta.”

Musiikkiterapia
Stressaantuneena tunteiden ja tunnereaktioiden säätely vaikeutuu. Muutumme iloisista ja vastaanottavaisista vihamielisiksi, sulkeutuneiksi, hyökkääviksi ja ärtyneiksi. Jos tunteiden käsittely sanoin tuntuu hankalalta, avuksi voi ottaa esimerkiksi musiikin.
Musiikkiterapia tarjoaa turvallisen ympäristön monenlaisten tunteiden kokemiseen ja erilaisten tunteiden käsittelyyn. Musiikki toimii ikään kuin peilinä omille tunteille. Musiikkiterapeutti Miina Virtanen korostaa, että musiikkiterapia on psykoterapian erityissovellus, jossa musiikki itsessään ei ole vaikuttava tekijä, vaan tärkeintä on se, mitä tunteita ja mielikuvia musiikki kuulijassa herättää. Se auttaa ihmistä käsittelemään sisäisiä kokemuksiaan.

Musiikkiterapialla on myös erilaisia toiminnallisia muotoja, kuten improvisaatio. ”Improvisaation avulla ihminen voi heittäytyä hetkeen ilman tarvetta kontrolloida tai hallita tilannetta tarkasti”, Virtanen selittää.

Tämä auttaa vapautumaan sisäisestä kontrollin tarpeesta, mikä voi tukea työuupumuksesta toipumista.
Musiikin avulla on mahdollista käsitellä asiakkaan teemoja pelkkää keskustelua syvällisemmällä tasolla ja päästää irti suorittamismoodista. Musiikkiterapia voi auttaa myös rentoutumaan ja raivaamaan hengähdystaukoja arkisen aherruksen keskelle.

”Kun kiire painaa päälle, musiikki voi olla yksi keino päästää siitä irti ja antaa tunteiden virrata.”
Virtanen korostaa, että musiikin on tärkeää vastata kuulijan senhetkistä tunnetilaa.
”Jos olet surullinen, pirteän musiikin kuuntelu voi vain ärsyttää. Musiikin täytyy resonoida omien tunteiden kanssa, jotta tunteet tulevat käsitellyiksi”, hän selittää. Tärkeää on myös muistaa, ettei musiikki ole ”reseptilääke”, joka yksinään ratkaisee kaikki ongelmat.

Tanssiterapia
Usein stressi oireilee kehollisesti. Siksi tanssi-liiketerapeutti Hanna Aaltonen kannustaa myös purkamaan sitä kehollisten harjoitusten avulla. Tanssi-liiketerapia perustuu kehollisuuteen ja luovaan liikkeeseen. Muiden luovien terapioiden tavoin sekin sopii kaikille, eikä osallistujalta vaadita tanssitaustaa tai erityistä liikkuvuutta.

Kiirekierteeseen ajautuneille yrittäjille voi olla vaikeaa pysähtyä kuuntelemaan omaa kehoaan. Tanssi-liiketerapia voi auttaa tunnistamaan, milloin stressi alkaa vaikuttaa haitallisesti. ”Kehotietoisuuteen perustuvat, ohjatut harjoitukset auttavat sekä ennaltaehkäisemään uupumusta että toipumaan siitä. Kehollisuus on stressin säätelyssä ensisijainen keino”, Aaltonen sanoo.

Luova liike on erinomainen tapa kehittää ymmärrystä mielen ja kehon vuorovaikutuksesta. Aaltonen suosittelee harjoittelemaan menetelmiä ensin toisen ihmisen kanssa, joko ryhmässä tai terapeutin johdolla. Näin tekemiseen syntyy positiivinen suhde eikä siitä tule taas vain yhtä uutta kohtaa tehtävälistalla.

Arkeen sopivat pienet mindfulness-harjoitukset, kuten huomion kiinnittäminen esimerkiksi hengitykseen tai siihen, miltä maa tuntuu jalkojen alla. ”Nämä pienet hetket kiireen keskellä auttavat tunnistamaan ja säätelemään hermoston tilaa rauhallisemmaksi. Pienistä puroista kasvaa lopulta suuri joki.”

Palautuminen sekä tasapainon löytäminen työn ja vapaa-ajan välille ovat tiiviisti sidoksissa työkykyyn ja hyvinvointiin. Monilla yrittäjillä on vaikeuksia irrottautua työstä, ja usein stressi jää tunnistamatta ennen kuin on jo liian myöhäistä. Luovien terapioiden avulla voit tukea jaksamistasi ja varmistaa, että kykenet pitämään huolta sekä itsestäsi että yrityksestäsi pitkällä aikavälillä. Sinun hyvinvointisi on myös yrityksesi menestyksen edellytys.


Artikkeleita: