Kannatusjäsenyys

Monella paikallisyhdistyksellä on erilaisia jäsenmuotoja. Normaalin jäsenyyden lisäksi on kannatusjäseniä, opiskelijajäseniä ja senioreita. Yhdistyksen säännöissä on sanottu, kenellä on äänioikeus yhdistyksen kokouksissa ja kuka saa istua yhdistyksen hallituksessa.

Olemme koonneet erilaiset jäsenyyden muodot taulukkoon, jotta on selkeää mikä palvelu tai etu kuuluu kenellekin. Yhdistys voi tehdä päätöksiä omista toimintamalleista, mutta taulukossa on liiton suositus.

Erityisesti kannatusjäsenyyttä kannattaa pohtia. Miksi joku on kannatusjäsen ja mikä on hänen merkityksensä paikallisyhdistykselle?

Suosittelemme, että kannatusjäsenen jäsenmaksu on varsinaisen jäsenen jäsenmaksua suurempi. Jos maksu on varsinaisen jäsenen maksua pienempi, niin kannatusjäsenelle ei pitäisi kuulua varsinaisen jäsenen etuja. On reilua, että edut ovat suhteessa jäsenmaksuun.

Mikäli joku haluaa kannatusjäseneksi, niin yleensä se kertoo siitä, että hän haluaa tukea toimintaa ilman, että osallistuu mihinkään. Mikä on siis oikea jäsenmaksu, 20 euroa vai 200 euroa? Mikä on paikallisyhdistyksen hyöty kannatusjäsenyydestä? Kun päätätte opiskelija- tai kannatusjäsenyydestä ja niiden jäsenmaksuista, niin kannattaa kirjata ylös millaisia tavoitteita asetatte jäsenyydelle. Näin myös tulevien hallitusten on helppo myydä eri jäsenyyden muotoja.