KOHTI KASVUA -tule mukaan

Naisyrittäjyyden vahvistaminen ja kasvuun kannustaminen

Tämän hankkeen tavoitteena on

  • Vahvistaa naisyrittäjyyden edellytyksiä ja tukea naisten omistamien ja johtamien yritysten kasvua.
  • Kartoittaa parhaita käytäntöjä, työkaluja ja koulutuksia kasvuun ja työllistämiseen.
  • Ohjata naisyrittäjiä hyödyntämään olemassa olevia koulutuksia ja työkaluja, joiden avulla he voivat kehittää liiketoimintaansa.
  • Parantaa naisyrittäjien mahdollisuuksia saada rahoitusta ja hyödyntää verkostoja.
  • Luoda toimintamalli yrittäjäpartnerin löytämiseksi ja yhteistyön ylläpitämiseksi, jotta yrittäjä jatkaa yrityksensä kasvun ja kannattavuuden tavoittelemista.

Hyödynnä nämä työkalut kasvuun

Kasvuseminaari
Osallistu seminaariin, jossa pääset verkostoitumaan muiden kasvuhaluisten yrittäjien kanssa. Seminaarin puhujat haastavat ajattelemaan uudella tavalla, kertovat omaa kasvutarinaansa ja innostavat ja opastavat hakemaan kasvua ja kannattavuutta.

Kohti Kasvua -maksuton webinaari
Ti 27.5.2025 klo 9-10Julkisen rahoituksen viisas ja tehokas hankinta yrityksen kasvuun

Kasvulabra
Haluatko kasvattaa liiketoimintaasi, kirkastaa tarjontaasi ja saada varmuutta myyntiin ja esiintymiseen? Tämä intensiivinen ja maksuton valmennus on suunniteltu sinulle, joka haluat kehittää yritystäsi tavoitteellisesti ja vaikuttavasti. Kasvu ei ole vain rekrytointia, vaan myös kannattavuuden, näkyvyyden ja vaikuttavuuden kasvattamista.

Suuri online-verkostoitumistapahtuma
To 9.10.2025 klo 15-18!
Tässä tapahtumassa saat mahdollisuuden kohdata juuri niitä henkilöitä, joiden kanssa haluat tehdä yhteistyötä. Etsitkö mentoria, asiakasta, yhteistyökumppania tai sparrauskaveria? Vai haluaisitko tarjota omia palveluitasi tai toimia mentorina?Online-treffeillä voit varata useita 15 minuutin tapaamisia, jotka sopivat juuri sinun tarpeisiisi ja kiinnostuksen kohteisiisi. Muista merkitä päivä kalenteriisi! Lisätietoja tulossa myöhemmin. 

Kasvuyritysanalyysi
Kasvuyritysanalyysi on kaikille yrityksille avoin ja maksuton digityökalu. Sinä vastaat kysymyksiin, Kasvuyritysanalyysi koostaa antamasi datan helppotajuiseksi raportiksi. Voit käyttää yrityksesi analyysia esimerkiksi keskusteluissa kehittäjien ja rahoittajien kanssa.

Kasvun pelikirja
Kasvun pelikirjassa on koottuna kysymyksiä ja vastauksia kasvuun liittyen. Kokonaisuutta on rakennettu +100 kysymystä kasvusta -ajatuksella. Aiheet on teemoiteltu seuraavasti: Kansainvälistyminen | Kasvun rahoitus | Myynti ja markkinointi | Strategia | Tiimi ja ihmiset | Kestävä kasvu


Aiempia tapahtumia

Sparraus kuntoon -webinaari
Kasvu Open järjestää keväällä kaksi Sparraus kunto puolessa tunnissa -webinaaria, jotka on tarkoitettu niille jotka ovat jo aloittaneet Kasvuyritysanalyysin täyttämisen ja kiinnostuneet sparrauksesta.
Ajankohdat ovat 27.2. klo 14.30-15.00  ja 6.3. klo 10.00-10.30

Webinaari: Sparraus kirittää kasvuun
Tervetuloa kuulolle Suomen Yrittäjänaisten ja Kasvu Openin yhteiseen webinaarin kuulemaan, miten sparraus voi vahvistaa yrityksesi kasvua. Luvassa konkretiaa ja kokemuksia mukana olleilta yrityksiltä.
Ajankohta 3.3. klo 9.00 – 10.00

Hae mukaan Kasvupolkuun
Kasvupolku sinkoaa yritykset kasvuun. Kasvupolku® on maksuton sparrausohjelma yrityksille, joissa on aitoa kasvuhalua ja kehittämisintoa. Kasvupolulla yritys saa omiin tarpeisiinsa räätälöityä sparrausta, arvokkaita kontakteja ja uusia yhteistyömahdollisuuksia. Haku Kasvupolulle on auki 12.3.2025 asti.


Miksi tällaista hanketta tarvitaan?

Naisten yrittäjyyden tilanne Suomessa

Naisten osuus yrittäjistä Suomessa on kasvanut, mutta se on edelleen alhaisempi kuin miesten. Vuonna 2022 naisyrittäjien osuus kaikista yrittäjistä oli noin 34 % (Suomen Yrittäjät). Vaikka kehitys on ollut positiivista, naisyrittäjien määrän kasvu on hidasta verrattuna miehiin, ja naisten yrittäjyyttä hidastavat edelleen useat haasteet, kuten rahoituksen saannin vaikeus, kasvuun rohkaisevat vertaistarinat sekä julkisen sektorin liian suuret hankintakokonaisuudet.

  1. Rahoituksen saannin vaikeudet
    Tutkimukset osoittavat, että naisyrittäjät kohtaavat enemmän esteitä rahoituksen saamisessa kuin miesyrittäjät.
    Small Business Act -raportin (2020) mukaan naisvetoiset yritykset saavat usein vähemmän rahoitusta ja kohtaavat enemmän haasteita lainan saamisessa. Esimerkiksi Suomessa vain noin 10 % kaikista startup-yrityksille myönnetyistä rahoituksista menee naisvetoisille yrityksille, vaikka naisten perustamat yritykset ovat osoittautuneet taloudellisesti vakaammiksi pitkällä aikavälillä (Tech Finland, 2021). Tämä johtuu usein siitä, että sijoittajilla, jotka useimmiten ovat miehiä, on taipumus sijoittaa miesten johtamiin yrityksiin. Tämä luo rakenteellisia esteitä naisten yritystoiminnalle.
  2. Verkostojen ja mentoroinnin puute
    Naisten yrittäjyys Suomessa on usein yksinyrittäjyyttä. Yli 60 % naisista, jotka ovat yrittäjiä, toimivat yksin ilman työntekijöitä (Tilastokeskus, 2021). Tämä vähentää mahdollisuuksia laajentua ja kasvaa, sillä verkostojen puute estää heitä hyödyntämästä yhteistyömahdollisuuksia ja sparrausta. Miesten yrityksillä on usein laajemmat verkostot, jotka tarjoavat tukea ja liiketoimintamahdollisuuksia, mikä antaa heille etulyöntiaseman liiketoiminnan kehittämisessä.
  3. Sosiaaliset ja kulttuuriset esteet
    Naisilla on usein suurempi hoitovastuu perheestä ja kotitaloudesta, mikä vaikeuttaa yrittäjyyttä. Suomessa vuonna 2022 naiset käyttivät keskimäärin 2,5 kertaa enemmän aikaa kotitöihin ja lastenhoitoon kuin miehet (Tilastokeskus). Naiset hoitavat perhevapaista yli 80 %. Tämä epätasapaino vaikeuttaa yritystoiminnan pyörittämistä, erityisesti kasvuvaiheessa. Lisäksi naisilla on taipumus keskittyä toimialoille, joilla kasvumahdollisuudet ja palkkiot ovat pienemmät, kuten palvelu- ja hoivasektoriin, mikä rajoittaa heidän liiketoimintansa laajentumista.
  4. Vähemmän itseluottamusta ja riskinottoa
    Tutkimukset osoittavat, että naisyrittäjillä on keskimäärin vähemmän itseluottamusta liiketoiminnan laajentamiseen kuin miesyrittäjillä. Esimerkiksi Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -raportin mukaan naisilla on suurempi epäonnistumisen pelko, mikä estää heitä ottamasta riskejä yrityksen kasvattamiseksi. Tämä on suoraan yhteydessä siihen, että naisilla on harvemmin roolimalleja ja mentoreita tai yrittäjäystäviä, jotka voivat tarjota tukea ja neuvoja liiketoiminnan kasvuun liittyvissä kysymyksissä.
Hanketta tukee Yksinyrittäjäin säätiö.