”Kasvua yrityskaupoilla”
[dropcap]V[/dropcap]uoden valtakunnalliseksi yrittäjänaiseksi on valittu Katriina Pilppula. Jyväskyläläinen hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä uskoo yksilöllisyyteen.
”Paljon on ollut iloa ja menestystä – ja kaikkea siltä väliltä.”
Näin sanoi Katriina Pilppula kiitospuheessaan, kun hänet palkittiin Vuoden yrittäjänaisena Rovaniemen liittokokouspäivillä.
Pilppula on jyväskyläläinen hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä, jonka Yöpuu Osakeyhtiöön kuuluu kaksi hotellia ja kaksi ravintolaa. Hotelli Yöpuu, ravintola Pöllöwaari, Hotelli Verso sekä Verso Baari ovat persoonallisia ja itsenäisiä brändejä.
”Aluksi ajattelin, että miksi juuri minut palkittiin. Sitten mietin hetken ja ajattelin, että miksen minä”, Pilppula kuvailee tunnelmiaan juhlaillan jälkeisenä aamuna rovaniemeläisessä hotellissa. Alan yrittäjänä hänen on vaikea olla huomioimatta, miten aamupala on aseteltu esille ja ovatko lautaset ehkä hieman liian pienet. Hänen mielestään yksityiskohdilla on merkitystä ja asiat voi tehdä aina vähän paremmin.
Yrittäjä Katriina Pilppulasta tuli, kun hän ei metsätalousinsinööksi valmistuttuaan löytänyt mieluisia töitä. Aluksi Pilppula alkoi myydä virvoitusjuomia veljensä yrityksessä, ja sitä kautta ravintolabisnes tuli tutuksi.
Vuonna 2000 hän osti kesäkahvilan Jyväskylän lähistöltä ja alkoi pyörittää sitä. Pilppula piti kahvilaa auki myös talvisin, mutta huomasi pian, että syksyisin asiakkaat katosivat.
”Aloin ymmärtää alan lainalaisuuksia, kun kaikki piti tehdä omassa yrityksessä itse.”
Kahvilan pitäminen oli Pilppulalle koulu alalle, joka ei ole helppo. Silti se tuntui omalta jutulta, ja vuonna 2006 yritys laajeni ostamalla jyväskyläläisen Hotelli Yöpuun ja ravintola Pöllöwaarin. Yrityskaupan myötä Yöpuu Oy kasvoi ja työntekijöitä tuli lisää.
Ravintolassa Pilppula päätti säilyttää yksilöllisen tyylin. Pilppula haluaa, että hänen hotellinsa ja ravintolansa ovat kaupungin parhaita ja erottuvat ketjupaikoista.
Rovaniemelle Katriina Pilppulan mukana matkustivat kaksi parikymppistä tytärtä, jotka ovat molemmat mukana perheen yrityksessä ja kiinnostuneita alasta. Myös Pilppulan mies on siirtynyt omasta yrityksestään yhteiseen firmaan.
Perheen tukea tarvittiin erityisesti vuonna 2014, kun Pilppula sairastui luuydinsyöpään ja oli sairauslomalla vuoden. Silloin mies otti yrityksen toimitusjohtajuuden hoitaakseen. ”Sairastuminen oli kokemus, joka on kasvattanut sekä minua että miestäni.”
Pilppula oppi, että omat ja firman asiat on pidettävä kunnossa, sillä ikinä ei tiedä mitä elämässä tapahtuu. Vakuutuksia ja eläkemaksuja ei kannata jättää maksamatta.
Viime vuonna perheyritys kasvoi entisestään, kun Sokos Hotel Jyväshovin tilat vapautuivat ja Pilppulan yritys avasi tilalle hotelli Verson ja Verso Baarin. Yrityksessä on nyt noin 50 työntekijää.
Tavoitteena on edelleen kasvattaa liikevaihtoa, joka oli viime vuonna 3,5 miljoonaa euroa. Yrittäjyyteen Pilppula toivoisi korjauksia perhevapaiden kustannuksiin, jotka ovat nyt liian kovat.
Pilppula kehuu henkilökuntaansa ja sanoo, että Vuoden yrittäjänaisen palkinto kuuluu kaikille, jotka ovat yrityksessä mukana. Seuraavien kuukausien suunnitelmat ovat jo mielessä.
”Nyt on aika rauhoittua hetkeksi ja keskittyä perustyöhön.”
[su_note class=”perus-h”] Katriina Pilppula
Syntynyt vuonna 1968.
Yritys Yöpuu Yhtiö Oy.
Keski-Suomen Yrittäjänaisten jäsen.
Sai Vuoden valtakunnallinen yrittäjänainen -palkinnon lokakuussa Rovaniemen liittokokouspäivillä.
Vinkki yrittäjälle: ”Jos on vahva halu ja usko, heti alussa ei kannata olla liian analyyttinen.”[/su_note]