Kutsumuksesta yrittäjäksi

Vuoden 2024 valtakunnallinen yrittäjänainen Auli Härkälä luottaa ihmisläheisyyteen ja itsenäisyyteen. Hänen perustamansa Tupahoiva tarjoaa laadukasta hoivapalvelua erittäin kilpaillulla markkinalla, jota hallitsevat isot yksityiset ja julkiset toimijat.

Teksti Annamari Typpö Kuvat Laura Vesa

Tämä palkinto on itselleni todistus periksiantamattomuudesta, ja siksi arvostan sitä todella paljon”, sanoo Härkälä, joka on omien sanojensa mukaan omimmillaan juuri ihmistyössä.

Härkälästä tuli hoivakotiyrittäjä osittain sattumalta. Vuonna 1990 sosiaaliohjaajaksi valmistunut Härkälä oli työskennellyt kaksi vuotta Vammalan kaupungin johtavan kodinhoitajan äitiyslomasijaisena, kun lama iski ja sijaisuus päättyi.

”Työnsaantimahdollisuudet olivat aika huonot”, Härkälä toteaa.

Vammalaan oli juuri rakennettu silloisen Raha-automaattiyhdistyksen tuella Sastamalakodin yhteyteen muistisairaiden hoivayksikkö, johon etsittiin yrittäjää tai palkattua henkilökuntaa.

”Olin tehnyt vanhustyötä ja kehitysvammatyötä, ja hoivatyö tuntui omalta, joten tartuin mahdollisuuteen 29-vuotiaan tomeruudella ja ennakkoluulottomuudella,  vaikkei minulla ollut yrittämisestä mitään tietoa.”

Kumppanikseen Härkälä sai mielisairaanhoitaja Seija Kuukan, ja niin syntyi kahden nuoren naisen yritys, Avoin yhtiö Tupahoiva. Alkuun asukaspaikkoja oli yhdeksän, ja vuonna 2003 paikkaluku nousi kuuteentoista uuden rakennuksen valmistuttua samalle tontille.

Härkälä on kulkenut hoiva-alalla omaa polkuaan ja tehnyt päätöksen pysytellä itsenäisenä jo aikaa sitten, vaikka isot ketjut ovatkin vuosien varrella tehneet Tupahoivasta ostotarjouksia.

”Haluan voida katsoa asiakkaita ja heidän omaisiaan silmiin ja luvata, että he saavat juuri sitä palvelua, mitä olemme luvanneet. En jaksa uskoa, että ison ketjun yhtenä pienenä osasena olisin pystynyt toteuttamaan visiotani niin vapaasti”, Härkälä toteaa.

Tupahoivan menestys kilpailluilla markkinoilla perustuu asukkaiden ja henkilökunnan hyvinvointiin, Härkälä arvioi. Hän on ylpeä siitä, että Tupahoiva on onnistunut säilyttämään intiimin ja kotoisan ilmapiirin.

”Asukkaat ovat kaiken keskiössä, ja se näkyy heti, kun astuu ovesta sisään. Yhteisöllisyys on meille tärkeää, ja jopa entisten asukkaiden omaiset pitävät meihin edelleen yhteyttä.”

Hyvästä työilmapiiristä ja henkilöstötyytyväisyydestä kertoo paljon se, ettei Härkälän yritys ole missään vaiheessa kärsinyt hoiva-alaa riivaavasta työvoimapulasta. Tupahoivassa työntekijöistä pidetään huolta ja heitä tuetaan raskaassa työssä.

”Täytyy olla rohkeutta jakaa vastuuta ja ottaa ihmisten osaamisalueet huomioon. Esimerkiksi lähihoitajalla voi olla paljon muutakin yrityksen kannalta tärkeää osaamista, jonka hyödyntäminen motivoi työntekijää ja koituu myös yrityksen eduksi”, Härkälä sanoo.

Härkälän mukaan Tupahoivan työntekijät ovat ylpeitä työpaikastaan.

”Se on iso asia. Olemme yhdessä rakentaneet Tupahoivasta laadukkaan ja luotettavan hoivakodin. Siitä kertoo myös kinestetiikan laatuyksikön sertifikaatin uusiminen jo neljättä kertaa. Jokainen työntekijämme tekee joka päivä työtä sen eteen, että pystymme lunastamaan laatulupauksemme.”

Kinestetiikka on voimavaralähtöinen toimintamalli, joka perustuu ihmisen luonnollisten liikemallien ja aistitoimintojen ymmärtämiseen, ihmisen kunnioittavaan kohtaamiseen sekä näiden merkitykseen oppimiselle ja itsehallinnalle.

Härkälä pitää tärkeänä, että Tupahoivan hyvä maine säilyy ja yritys erottuu kilpailijoistaan myös työnantajana.

”Hoitoalalla työnantajakuvan on oltava kunnossa, jotta meillä olisi tulevaisuudessakin osaavia työntekijöitä. Me erottaudumme muista työnantajista esimerkiksi tarjoamalla työntekijöille vapaaehtoisen vapaa-ajan vakuutuksen ja nopean pääsyn hoitoon, jos he tarvitsevat lääkärin apua. Näin saamme heidät nopeasti takaisin töihin, eikä heidän tarvitse odotella hoitojonoissa”, hän kertoo.

Härkälä muistuttaa myös, että vaikka pienen yrityksen mahdollisuudet voivat vaikuttaa rajallisilta, oikealla asenteella ja sitoutumisella on mahdollista luoda kannattavaa ja kestävää liiketoimintaa.

”Meidän tapamme tehdä työtä on mahdollinen ihan kenelle tahansa. Hoivakodin menestys ei ole kiinni yrityksen koosta, vaan siitä, miten asiat hoidetaan”, hän painottaa.

Vuonna 2015 Härkälä osti yrityksen kokonaan itselleen ja perusti osakeyhtiön. Vaikka ajat olivat haastavia, hän halusi jatkaa ja kehittää yritystä omilla ehdoillaan.

”Olin päättänyt katsoa hyvinvointialueiden perustamisen loppuun ennen kuin tekisin suuria ratkaisuja, ja se osoittautui yritykselle taloudelliseksi pelastukseksi.”

Yrittäjävuosiensa aikana Härkälä on kohdannut kiperiä tilanteita, mutta hänen periaatteensa on ollut, että kaikesta selvitään.

”Jos en ole löytänyt ratkaisua yksin, olen ottanut yhteyttä asiantuntijoihin. Avainasemassa ovat olleet yhteistyö ja avoimuus. Meillä henkilöstö tietää yrityksen taloustilanteesta enemmän kuin useimmissa yrityksissä, ja sekin on luonut yhteisöllisyyttä.”

Puolisoltaan Härkälä on omaksunut yrittäjälle sopivan elämänasenteen:

”Jos jotain ikävää tapahtuu, täytyy kääntää uusi sivu. Menneet ovat menneitä. Niistä voi oppia, mutta niihin ei saa jäädä kiinni. Aina pitää katsoa eteenpäin.”

Elokuussa 2024 Härkälä myi Tupahoivan Annika Leppäsillalle, mutta jatkaa yhä yrityksessä tukemassa uutta omistajaa.

”Annika otti itse yhteyttä jo pari vuotta sitten ja kertoi kiinnostuksestaan ostaa yritykseni. Selvisi hyvin pian, että hänellä on aivan samanlainen ajatusmaailma kuin minulla. Voin siis turvallisin mielin luovuttaa avaimet hänelle.”

Auli Härkälä on ollut Suomen Yrittäjänaisten jäsen vuodesta 2013 asti. Vuonna 2022 hänet valittiin paikallisyhdistyksensä Sastamalan Yrittäjänaisten vuoden yrittäjänaiseksi.

”Vertaistuki on ollut korvaamatonta. On ollut jännä huomata, että vaikka yritykset ovat erilaisia, monet haasteet ovat universaaleja. Yrittäjänaisten toiminta on antanut minulle voimaa arkeen”, hän kertoo.

Yrittäjävuosiensa aikana Härkälä on oppinut, että tärkeintä on uskoa omaan visioon ja toimia sen mukaan.

”Yrittäjyydessä parasta on valinnanvapaus. Saat itse tehdä päätökset ja kantaa niistä vastuun, oli kyse sitten hyvistä tai huonoista valinnoista.”

Energiaa Härkälä ammentaa perheestään ja harrastuksistaan.

”Erityisesti poikani pienet lapset ovat minulle tärkeitä. Heidän kanssaan ollessa ei voi ajatella mitään muuta.”

Lisäksi hän pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan laulamalla kuorossa, liikkumalla paljon ja tekemällä käsitöitä.

”Olen aina pitänyt lomia ja varmistanut, että työvuorolistassa lukee, ettei Auli ole tavoitettavissa”, hän naurahtaa.

Taka-alalle vetäytymisestä huolimatta Härkälä ei aio jäädä lepäämään laakereillaan. Hän uskoo, että hänen osaamiselleen ja näkemyksilleen löytyy käyttöä myös jatkossa.

”En aio ryhtyä matkasaarnaajaksi, mutta jos jostain löytyy tarvetta tällaiselle ajattelulle, olen valmis jakamaan kokemustani.”

Auli Härkälä

  • Perusti Avoin yhtiö Tupahoivan vuonna 1992 yhdessä Seija Kuukan kanssa. Osti yrityksen kokonaan itselleen vuonna 2015 ja perusti osakeyhtiön.
  • Tupahoiva on Sastamalassa sijaitseva muistisairaiden hoivakoti, jossa on kuusitoista asukaspaikkaa.
  • Vuonna 2022 toteutetussa Kansallisessa vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seurannassa Tupahoiva sai toiseksi parhaat asiakasarviot.

Lue koko Yrittäjänainen lehti tästä.


Artikkeleita: