Laitaoikeiston nousu uhkaa tasa-arvoa

Euroopan parlamentin vaalit, jotka käydään 9. kesäkuuta, ovat merkittävät paitsi Euroopan turvallisuuden ja kilpailukyvyn, myös sukupuolten tasa-arvon ja naisten aseman kannalta. Äärioikeistolle povataan tuntuvaa paikkalisäystä kesäkuun vaaleissa, mikä uhkaa vaivalla saavutettuja tasa-arvon edistysaskeleita.

Parlamentin laitaoikeistoryhmät ECR ja ID sekä EPP-ryhmän konservatiivisiipi ovat yrittäneet lyödä kapuloita rattaisiin aina, kun käsittelyssä on ollut naisten oikeuksia koskevaa lainsäädäntöä. Näistä pyrkimyksistä sekä pandemian ja Ukrainan sodan vaikutuksista huolimatta EU:ssa on kuluneella parlamenttikaudella tehty merkittäviä naisten oikeuksia edistäviä lainsäädäntöjä.

EU sääti maailman ensimmäisen naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn tähtäävän lainsäädännön. Äänestyksessä tuin sitä, että direktiiviin sisältyisi olennainen raiskauksen määritelmä, joka jäi kolmikantaneuvotteluissa pois konservatiivihallituksien tahdosta. Lisäys ei mennyt parlamentin täysistunnossa läpi oikeistoryhmien kikkailun takia, mutta sellaisenaankin lopullinen lakiteksti on suuri harppaus eteenpäin sukupuolittuneen väkivallan ehkäisyssä.

Myös naisten asemaan työ- ja liike-elämässä on tehty parannuksia. EU:n palkka-avoimuusdirektiivi edellyttää yrityksiä raportoimaan palkkaeroistaan. Lähtökohtana palkkauksessa on oltava, että samasta työstä saa saman palkan sukupuolesta riippumatta. Naisten edustusta yritysten hallintoelimissä koskeva direktiivi taas edellyttää, että vuoteen 2026 mennessä pörssiyhtiöiden hallituksissa on vähintään 40 prosenttia aliedustettua sukupuolta. Tämä direktiivi oli jumissa neuvostossa ja hyväksyttiin 10 vuotta komission alkuperäisen ehdotuksen jälkeen, joten oli jo korkea aikakin!

Olen pitänyt tärkeänä, että EU:n yrityksiä koskeva sääntely ei koske pk-yrityksiä, jotta niille ei aiheudu kohtuutonta hallinnollista taakkaa. Tästä olemme pitäneet Renew Europe -ryhmässämme tiukasti kiinni joka yhteydessä. Tärkeänä pidän myös, että EU-lainsäädäntö kohtelee jäsenmaita reilusti ja huomioi jäsenmaiden erilaiset olosuhteet. Tähän pääsin vaikuttamaan merkittävästi, kun neuvottelin Suomen viennille elintärkeän talvimerenkulun poikkeuksen merenkulun päästövähennyksiin tähtäävässä FuelEU Maritime -asetuksessa.

Jatkossakin on huolehdittava, että eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä ei murenneta liian tiukalla sääntelyllä. Teknologianeutraaliuden säilyttäminen on äärimmäisen tärkeää innovointikyvyn kannalta, ja päällekkäistä sääntelyä pitää välttää. Etenkin pk-yrityksien aseman puolustaminen on itselleni tärkeää, koostuuhan suurin osa Suomen yrityskentästä juuri pk-yrityksistä.

Tulevalla parlamenttikaudella ollaan isojen kysymyksien äärellä. On vahvistettava niin EU:n omavaraisuutta, puolustuskykyä, ruokaturvaa, huoltovarmuutta kuin yrityksien kilpailukykyä. Keikumme äärimmäisen räjähdysherkän geopoliittisen tilanteen päällä samalla, kun äärioikeisto ja ulkovallat yrittävät hajottaa EU:n yhtenäisyyttä sisältä päin. Sille ei saa antaa tuumaakaan periksi.

Aion toimia vastavoimana Euroopan yhtenäisyyttä ja sukupuolten tasa-arvoa nakertavalle laitaoikeistolle ja olla rakentamassa kestävämpää, turvallisempaa ja taloudellisesti vahvempaa Eurooppaa.

Elsi Katainen
europarlamentaarikko
www.elsikatainen.fi