Vuoden 2023 valtakunnallinen yrittäjänainen Eva Einola-Koponen on rakastanut eläimiä lapsesta saakka. Hän on rakentanut monien tyttöjen haaveammatista varteenotettavan kotimaisen vaihtoehdon ulkomaisille eläinlääkäriketjuille.
Teksti Annamari Typpö Kuvat Maria Grönroos
Päättäväiseksi ja periksiantamattomaksi itseään luonnehtiva eläinlääkintäalan yrittäjä Eva Einola-Koponen iloitsee palkinnostaan erityisesti siksi, että hänen ammattikuntansa on paistatellut viime aikoina julkisuudessa lähinnä negatiivisessa valossa.
”Suomessa on vallalla sellainen alakuloinen luovuttamisen meininki. Minusta se on hirveän surullista eikä hyödytä ketään.”
Einola-Koponen on kiitollinen siitä, että saa tehdä työtä, josta todella pitää. Se siivittää ahertamaan tärkeiltä tuntuvien asioiden eteen, vaikka välillä kuravettä niskaan tuleekin.
”Sitten vain noustaan siitä kurasta ja mennään eteenpäin. Se kuuluu palvelualalle ja yrittämiseen.”
Einola-Koponen pitää tekemisen meiningistä. Hyvät hetket peittävät huonot alleen ja muistuttavat työn syvimmästä merkityksestä.
”Kun hyvin vaikean potilaan kohdalla päästään maaliin ja eläin voi hyvin, siinä tulee voittajafiilis.”
Vuoden yrittäjänainen on ollut eläinihminen pienestä pitäen. Kunnaneläinlääkärinä työskennellyttä isoenoaan ihailleella pikku-Evalla oli marsuja, hiiriä ja kilpikonna sekä nimikkolehmä, jota hän kävi hoitamassa.
Hevosklinikan Einola-Koponen perusti vuonna 1982 alun perin Perniön Teijoon nyt jo edesmenneen Jyri-puolisonsa kanssa. Koira-Kissaklinikan vetovastuun hän otti vuonna 1985 ostettuaan klinikan kollegoiltaan Folke Peranderilta ja Martti Haastolta. Pieneläinten lääkintä kaikkine haasteineen oli vienyt hänet mennessään.
”Monet leikkaukset ja lisäkäsiä vaatineet toimenpiteet teimme kuitenkin Jyrin kanssa yhdessä hevosklinikalla ennen kuin työvuoroni pieneläinklinikalla alkoi. Aluksi Koira-Kissaklinikalla ei ollut ajanvarausta lainkaan, vaan klinikka oli auki iltaisin ja asiak-kaat hoidettiin siinä järjestyksessä, missä he kävelivät ovesta sisään.”
Kun illat alkoivat venyä, Einola-Koponen ryhtyi ottamaan potilaita vastaan myös ajanvarauksella. Tästä huolimatta töitä oli pian kellon ympäri, ja puolentoista vuoden kuluttua hän palkkasi ensimmäisen työntekijän. Nykyisin Einola-Koposen yritykset työllistävät Turussa kolmisenkymmentä henkeä.
”Kynnys työllistää oli aluksi tosi korkea, sillä Suomessa ei työllistämistä ole tehty mitenkään helpoksi. Mutta ei tämmöisen yrityksen kehittäminen ole mahdollista, jos ei ole useampia henkilöitä tekemässä.” Einola-Koponen uskoo yhteistyöhön.
”Meillä kaikki tukevat toistensa osaamista niin, että kokonaisuus on hallussa. Ketään ei jätetä yksin. Jos jollakulla on probleema, niin auttava käsi on hyvinkin lähellä. Meillä on yhteenlaskettuna valtava tietomäärä, paljon eri alojen erikoisosaamista, ja asiakkaatkin tietävät, että me keskustelemme keskenämme. Se on opettavaista kaikille.”
Naisvaltaisella alalla toimiva Einola-Koponen on paininut muun muassa vanhempainvapaiden aiheuttaman lisäkuormituksen kanssa.
”Eihän räkätaudissa olevaa pikku-ipanaa voi tarhaan heittää, mutta ehkä ihmisten olisi hyvä sisäistää, mitkä ne todelliset kustannukset poissaoloista ovat. Jonkun pitää silloin polkea pyörää vähän lujempaa, että kulut tulevat peitetyiksi.”
Myös päättäjillä olisi Einola-Koposen mielestä opittavaa yritystoiminnasta.
”Toivoisin, että päättäjät kävisivät ihan itse tutustumassa nimenomaan pienyrityksiin. Globaalien jättiyritysten päätöksenteko ja hallinto on muualla eikä niihin pysty vaikuttamaan, mutta kotimaisissa yrityksissä olisi hyvä vierailla.”
Eläinlääkärin työtä Einola-Koponen kuvaa kompromissien tekemiseksi ja ratkaisujen löytämiseksi eläinpotilaan omistajan resurssien pohjalta. Mustavalkoisella ajattelulla ei pitkälle päästä, mutta akuuttiavun antaminen pelastaa monesti pulasta.
Työnkuva on eläinlääkintäalallakin muuttunut tekniikan kehittymisen myötä, ja se tuo lisäpoltetta työn tekemiseen. Esimerkiksi kartiokeilakuvaus ja uudet tähystyslaitteet tuottavat entistä tarkempaa tietoa tutkittavasta kohteesta.
”Tärkeintä on kuitenkin, että on kaksi kättä ja silmät ja korvat. Tekniikka kehittyy, mutta emme me voi laitteet edellä mennä. Niitä pitää ottaa käyttöön kliinisen tarpeen mukaan.”
Kehitettävää riittää myös omassa ja henkilökunnan osaamisessa. Einola-Koponen ja klinikan muut lääkärit lisäkouluttautuvat jatkuvasti Suomessa ja maailmalla, ja uudet opit jalkautetaan välittömästi koko työyhteisöön.
”Sellaista päivää ei tulekaan, että tällä alalla olisi täysinoppinut. Kaikkein ihaninta on, kun joku tulee kongressista kotiin ja on ihan tulenpalavan innostunut ja alkaa heitellä ideoita muillekin. Silloin koulutus on tehnyt tehtävänsä.”
Energiaa työhön Einola-Koponen ammentaa mistäpä muualta kuin eläimistä. Hänellä on kolme koiraa, kaksi kissaa ja kaksi hevosta.
”Olen vuosien varrella tullut yhä epäsosiaalisemmaksi enkä välttämättä halua lähteä vapaalla kotoa mihinkään. Leikkaan nurmikkoa ja käyn koirien kanssa koulutuksissa ja jäljestämässä, teen normaaleja arkiaskareita, istun ja luen. Olen sellainen puuhastelija.”
Lähitulevaisuudessa puuhasteluun vapautuu aiempaa enemmän aikaa, sillä yrityksessä on parhaillaan käynnissä sukupolvenvaihdos. Ohjat on seuraavaksi ottamassa käsiinsä Einola-Koposen Johanna-tytär.
”Yritän opettaa hänelle kaiken, minkä itse osaan. Tiedän, että hänellä on ympärillään hyvä porukka, joka puhaltaa samaan suuntaan. Olemme onnekkaita yrittäjiä, kun meillä on timantteja töissä. Meillähän toimitusjohtaja on itsekin kädet kurassa, joten päätöksenteko on lähellä ja keskustelut käydään päivittäisen työn lomassa. Se vaatii organisointikykyä ja jaksamista. Olen itse tosi huono paperitöissä, teen paljon mieluummin potilastyötä, mutta tyttäreni on onneksi niissä taitavampi. Yritys on hyvissä käsissä.”
Suomen Yrittäjänaisten jäsen Eva Einola-Koponen on ollut vuodesta 2011 asti. Vuonna 2022 hänet valittiin paikallisyhdistyksensä Turun Yrittäjänaisten vuoden yrittäjänaiseksi.
”Yhdistys on ihan mieletön voimavara. Siellä on mukana tosi hyviä persoonia, joilla on hyviä ajatuksia. Toivon, että Yrittäjänaisten ääni tulee jatkossa yhä paremmin kuuluviin valtakunnallisella tasolla. Naisvaltaisilla aloilla on ihan omat lainalaisuutensa, jotka pitää ottaa päätöksenteossa huomioon”, Einola-Koponen sanoo.
Eva Einola-Koponen
Syntynyt vuonna 1957.
Yritys Eläinklinikka Anivet on perustettu vuonna 1982 ja Oy Koira-Kissaklinikka vuonna 1985. Liikevaihto vuonna 2022 oli 3 126 000 euroa. Koulutukseltaan Einola-Koponen on eläinlääketieteen lisensiaatti. Lisäksi hän on suorittanut pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäritutkinnon ja pohjoismaisen silmätarkastuseläinlääkärin tutkinnon.