Naisille enemmän yrittämisen mahdollisuuksia

Suomen Yrittäjänaiset vaativat selkeämpiä rajoituksia Inhouse-yhtiöiden toimintaan sekä lisää palveluseteleitä julkisen sektorin palveluihin. Naisille on luotava enemmän yrittämisen mahdollisuuksia, sillä tällä hetkellä vain 35 prosenttia Suomen yrittäjistä on naisia.

Julkinen sektori käyttää laajasti Inhouse-yhtiöitä aloilla, joilla on myös paljon yksityisiä toimijoita. Inhouse-yhtiöt ovat julkisen sektorin omistamia yhtiöitä, jotka voivat tarjota palveluita kunnille ja kaupungeille ilman kilpailutusta. Tämä heikentää sekä veronmaksajien että yrittäjien asemaa.

Monille yrittäjille avautuisi uusia kasvumahdollisuuksia, jos julkinen sektori kilpailuttaisi esimerkiksi pesulapalvelut, kiinteistöhuollon, taloushallinnon ja palkanlaskennan. Esimerkiksi keväällä markkinaoikeus totesi, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palkanlaskennan suorahankinta Sarastialta oli lainvastainen. Hyvinvointialue omistaa yhtiöstä vain 0,4 prosenttia, ja hankinta toteutettiin ilman kilpailutusta.

Suorahankinnat heikentävät paikallista elinkeinoelämää.

– Jos kunta esimerkiksi kilpailuttaisi ruokapalvelut kouluille ja vanhustenpalveluille, se voisi merkittävästi edistää paikallisten ravintoloiden ja kahviloiden tarjontaa. Monilla pienillä paikkakunnilla asiakaskunta ei ole riittävän suuri, mutta yhteistyö julkisen sektorin kanssa loisi uutta kysyntää ja hyödyttäisi paikallisia asukkaita, toteaa Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlando.

– En myöskään ymmärrä, miksi kunnat hoitavat itse siivous- tai pesulapalveluja, kun yksityisiltä yrittäjiltä löytyisi siihen jo valmiiksi osaamista. Annetaan yrittäjille mahdollisuus kasvaa, Orlando lisää.

Reilun kilpailutuksen lisäksi julkisen sektorin tulisi yhä enemmän tarjota palveluseteleitä erityisesti hoivapalveluihin, sillä hoiva-alalla suurin osa työntekijöistä on naisia. Heillekin tulisi tarjota mahdollisuus yrittäjyyteen.

Viime vuosina naisyrittäjien määrä on laskenut dramaattisesti. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 kolmannella vuosineljänneksellä Suomessa oli noin 117 000 naisyrittäjää. Vuoden 2024 toiseen vuosineljännekseen mennessä määrä on pudonnut 97 000:een. Laskua on siis 20 000 yrittäjää kolmessa vuodessa.

– Haluamme luoda naisille enemmän yrittämisen paikkoja. Julkisen sektorin on huolehdittava alueidensa elinvoimasta ja avattava palvelut yrittäjille, erityisesti pienyrittäjille, vaatii Orlando. Suomi tarvitsee lisää kasvuyrityksiä, hän painottaa.

Lisätietoja

Carita Orlando
Toimitusjohtaja
040 544 5519
[email protected]


Tiedotteita: