Neljä yrittäjänaista kertoo, miten yrityskauppa hoidetaan onnistuneesti

Mitä olet oppinut omistajanvaihdoksesta?

Teksti Annamari Typpö
Alkuperäinen artikkeli julkaistu Yrittäjänainen lehdessä 3/2022

Johanna Puustinen

”Vain mahdollisuuksiin tarttumalla voi kasvaa”

Miksi päätit ostaa toimivan yrityksen?

Olin toiminut seitsemän vuotta psykoterapeuttina ja halusin rinnalle passiivisen tulonlähteen. Kun ostin valmiin verkkokaupan, jolla oli profiiliin sopivat tuotteet, minun ei tarvinnut rakentaa kaikkea alusta eikä keksiä, mitä alkaisin myydä. Somekanavatkin olivat valmiina.

Miten löysit ostamasi yrityksen?

Selasin alustoja, joilla myydään olemassa olevia verkkokauppoja. Love365.fi löytyi Firmakauppa-palvelusta. Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta tämä tuntui omimmalta. Rahoitin oston säästöillä.

Miten kaupanteko sujui?

Myyjän kanssa tuntui heti kivalta toimia. Tapasimme kasvotusten, kävimme aiemmat tilinpäätöstiedot läpi ja juttelimme avoimesti kaikesta. Se herätti luottamusta. Myyjä lupasi olla alkuvaiheessa tukena ja on myös pitänyt lupauksensa. Konsultoin lisäksi asiantuntijaa, jolta sain apua sopimusasioissa. Kirjanpitäjäni selvitteli asioita hyvässä yhteistyössä myyjän kirjanpitäjän kanssa.                

Mitä prosessi on opettanut?

En ollut tajunnut, miten iso osa verkkokauppamyyntiä on somemarkkinointi. Se vaatii opiskelua. Myös verkkokaupan päivittäminen vie oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Toistaiseksi tämä tuntuu vielä enemmän harrastukselta. Onneksi minulla on toinenkin tulonlähde.

Minkä vinkin antaisit yritysostoa suunnittelevalle?

On tärkeää nähdä mahdollisuudet, ei esteitä. Jos alkaa miettiä, mikä kaikki voi mennä pieleen, näkee pian pelkkiä umpikujia. En itsekään tiennyt, mitä olin tekemässä, ja hyvä niin. Muuten mieli olisi alkanut jarrutella. Vain mahdollisuuksiin tarttumalla voi kasvaa.

Johanna Puustinen
Syntynyt vuonna 1980.
Osti huhtikuussa 2022 love365.fi-verkkokauppaa pyörittävän AK Relations Oy:n. Verkkokauppa myy yhteistyössä terapeuttien kanssa toteutettuja kalentereja. Puustisen vuonna 2015 perustettu Tmi Suopuu tarjoaa psykoterapiapalveluja.

Pauliina Koski ja Marika Myllykangas

”Ei tarvinnut lähteä nollasta liikkeelle”

Ryhdyitte yrittäjiksi tekemällä liiketoimintakaupan. Miksi?

Pauliinan entinen työnantaja oli lopettamassa lakipuolen töitä ja kysyi, kiinnostaisiko liiketoiminnan ostaminen. Olimme jo opiskeluaikoina jutelleet yrittäjyydestä, ja nyt siihen tuli hyvä mahdollisuus. Ei tarvinnut lähteä ihan nollasta liikkeelle. Rahoitimme oston Finnveralta saadulla pienellä lainalla.

Millaisia asioita selvititte ennen kaupantekoa?

Valmistautumisaika oli pitkä, sillä teimme esisopimuksen vuotta ennen varsinaista kaupantekoa. Vaikka olemme juristeja, ei yrityksen perustaminen ja osakassopimusten tekeminen ollut ihan yksinkertaista, koska meillä ei ollut käytännön kokemusta. Moni varoitteli, että yrityksen perustaminen ystävän kanssa on turmion tie, mutta keskustelimme paljon siitä, millaisia haluamme olla yrittäjinä ja millainen keskinäisen dynamiikkamme pitäisi olla. Halusimme pitää kortit avoimina ja pelisäännöt selvinä

Millaisia yllätyksiä on tullut eteen?

Oli yllättävää, miten kauan kesti, ennen kuin alkoi tulla tasaista kassavirtaa. Tässä työssä projektit ovat isoja ja laskuttaa voi usein vasta silloin, kun tuomio on annettu. Siinä voi kestää parikin vuotta. Nyt viiden vuoden jälkeen kassavirta on vihdoin tasoittunut. Sekin yllätti, että työ vaatii todella paljon verkostoitumista ja erilaisiin tilaisuuksiin osallistumista sekä myynti- ja markkinointihenkisyyttä. Henkilöbrändiä ja firman brändiä pitää olla rakentamassa koko ajan. Muuten ei tule kauppaa.

Millaisia jatkosuunnitelmia teillä on?

Aina välillä mietimme, pitäisikö yritykseen palkata lisäkäsiä, mutta toistaiseksi olemme päätyneet siihen, että kahdestaan on kauhean kiva olla. Töitä on sopivasti meille kahdelle ja homma toimii. Totta kai yritystä haluaa aina kasvattaa, mutta meille on tärkeää pitää huolta myös työn ja muun elämän tasapainosta. Siinä on vielä tekemistä, mutta isoon kuvaan olemme aika tyytyväisiä.

Pauliina Koski & Marika Myllykangas
Koski on syntynyt vuonna 1989 ja Myllykangas vuonna 1988.
Ostivat turkulaisen Lakitoimisto Kari Tuomolan liiketoiminnan ja perustivat lakitoimisto Lakia Oy:n vuonna 2017. Yrityksen erikoisosaamista ovat rikosasiat ja sopimusoikeus sekä erilaiset riita-asiat.

Tuija Uusitalo

”Tunteella ei kannata mennä”

Myit yrityksesi viisi vuotta sitten. Miksi?

Tuotin tehostettua asumispalvelua ikäihmisille. Sain vuonna 2013 uudet toimitilat ja yhtiökumppanin, joka pääomitti toimintaa. Olisin halunnut laajentaa, mutta en saanut tonttia. Kun moni iso toimija sitten otti yhteyttä ostoaikeissa, ajatus alkoi kypsyä. Pienelle toimijalle tulevaisuus ei näyttänyt kovin houkuttelevalta. Liiketoiminnan täytyy tuottaa omistajilleen jotakin. Myymällä yrityksen sain ihan kohtuullisen korvauksen elämäntyöstäni.

Millaisia tunteita myyminen herätti?

Minulla on kolme lasta, ja hoivakoti Atzalea oli neljäs. Loin ja kehitin sen itse, eikä luopuminen ollut helppoa. Minulla on onneksi muutakin osaamista, jota olen pystynyt hyödyntämään, mutta oli se vaikea päätös silti. Tunsin myös olevani  onnekas, koska olin saanut tehdä töitä upeiden ihmisten kanssa.

Miten laitoit yrityksen myyntikuntoon?

Minulla oli helppo tilanne, sillä olin aina ollut tarkka ja pitänyt kaikki paperiasiat kunnossa. Meillä oli uudet hienot tilat, joita oli helppo kaupata. Apuna käytettiin tuttua hoiva-alaan erikoistunutta kaupanvälittäjää. Kun sopiva ostaja oli löytynyt, due
diligence eli yrityskauppaan liittyvien riskien ja vastuiden kartoitus hoitui kahdessa viikossa.

Miten myynti sujui?

Kaupanvälittäjä hoiti koko prosessin. Hän laati salassapitosopimukset ja toimi linkkinä ostajaehdokkaisiin päin. Hinnan määrittelyssä otettiin huomioon muun muassa liikevaihto, maine, sijainti, tulos ja tase. Hoiva-alalla katsotaan myös historiatietoja ja oletusarvoja siitä, miten yritys pärjää kilpailutuksissa. Lisäksi käytiin läpi ostosopimukset, yksityiset ja palveluseteliasiakkaat, henkilömäärät ja vuokrasopimukset. Hoiva-alalla henkilöstökulut ovat suuret, ja lisäksi pitää ottaa huomioon aluehallintoviraston ja kaupungin ohjeistukset.

Minkä vinkin antaisit yrityksen myyntiä suunnittelevalle?

Varmista, että olet oikeasti valmis tekemään myyntipäätöksen, ja toimi sen mukaisesti. Tunteella ei kannata mennä. Muista, että myyntihinta on korvaus vuosien työstä. Se vaatii tiettyä itsekkyyttä ja rohkeutta, fiilistellä voi myöhemmin. Käytä apuna kaupanteon ammattilaisia. Se maksaa, mutta takaa myös paremman lopputuloksen.

Tuija Uusitalo
Syntynyt vuonna 1963.
Myi vuonna 1999 perustamansa Hoivakoti Atzalean Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:lle vuonna 2017. Toimii nykyisin ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina ja työnohjaajana sekä tarjoaa erilaisia muistisairaille tarkoitettuja palveluita.


Artikkeleita: