Onko mies- ja naisyrittäjissä eroja

Naisyrittäjistä 43 % tienaa alle 30 000 euroa vuodessa. Se on alle 2 500 euroa kuukaudessa. Miesyrittäjissä vastaava luku on 23 %. Eli pientuloisia naisyrittäjiä on huomattavasti enemmän. Vuonna 2022 palkansaajissa miesten mediaaniansio oli 4 090 ja naisten 3 230 euroa.

Kysely kertoo yksinyrittäjien matalasta tulotasosta – Haasteena oman työn hinnoittelu: ”Vaivaa etenkin käsityöyrittäjiä” – Yrittajat.fi

Jos taas verrataan suurituloisten yrittäjien joukkoa, niin yli 100 000 tienaavia miesyrittäjiä on 11 % ja naisyrittäjiä 4 %. Voi siis sanoa, että yrittäjienkin joukossa on olemassa käsite ”naisen euro”, joka on miehen euroa pienempi.

Suomen yrittäjien tekemästä yrittäjägallupista nousee esiin muitakin mielenkiintoisia sukupuoleen liittyviä eroja. Näitä on mm. yrittäjien työterveyshuolto. 30 %:lla naisyrittäjistä on sekä ennaltaehkäisevä että sairaanhoidon sisältävä työterveyshuolto. Vaikka usein sanotaan, että suomalainen mies ei mene lääkäriin kuin puolikuolleena, niin työterveyshuollosta miesyrittäjät ovat huolehtineet naisia paremmin, sillä 47 %:lla miesyrittäjistä on sekä ennaltaehkäisevä että sairaanhoidon sisältävä työterveyshuolto.

yrittajagallup-jaksaminen-huhtikuu-2024.pdf (yrittajat.fi)

Kun yrittäjiltä kysyttiin, että mikä aiheuttaa työssä stressiä, niin naisyrittäjät stressasivat miehiä enemmän mm. tulospaineista ja terveydentilasta. Miehiä stressasi sen sijaan huomattavasti naisia enemmän byrokratia ja ay-liikkeen lakot.

Viime vuoden huhtikuussa Yrittäjät kysyivät yrittäjäriskistä ja siihen liittyvistä osatekijöistä. Naisia huoletti selkeästi miehiä enemmän jaksaminen, oma terveys, oma ja perheen taloudellinen tilanne, heikko eläketurva ja sosiaaliturvan menettäminen. Miehet olivat taas selkeästi enemmän huolissaan verojärjestelmän muuttumisesta ja hiukan naisia enemmän huolissaan rahoituksen saamisesta ja väärästä rekrytoinnista. Kyselyistä nousee hyvin esille miesten ja naisten erot yrittäjinä. Huolta kannetaan hyvin erityyppisistä aiheista.

Yrittäjägallup 2023, Yrittäjägallupiin vastasi 1041 pk-yrityksen edustajaa 18.–28.4. 2023. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Carita Orlando
Toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjänaiset


Blogissa: