Onko sukupuolella väliä?

Vielä 2020-luvulla elää myytti, jonka mukaan johtajanaisilla ei voi olla perhettä, kirjoittaa Suomen Yrittäjien valtuuston puheenjohtaja Mari Laaksonen.

Mari Laaksonen kuva Tero Takalo-Eskola

Naiset johtajina on aihe, joka puhuttaa vuosikymmenestä toiseen. Perhe nähdään esteenä urapolulle. Perheen hoitovastuu sekä työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet kasautuvat useimmiten naisten harteille.

Johtajana toimivista miehistä 5–8 prosenttia on lapsettomia. Naisilla vastaava osuus on yli 20 prosenttia. Pörssiyhtiön ylintä johtoa edustaa useimmiten mies – miksi? Perhetaustanko vuoksi? Pörssiyhtiöiden hallitusten puheenjohtajista oli vuonna 2020 miehiä 93 prosenttia ja naisia 7 prosenttia. Toimitusjohtajista miehiä oli 92 prosenttia ja naisia 8 prosenttia. Hallitusten jäsenistä 70 prosenttia oli miehiä ja 30 prosenttia naisia.

Me naisyrittäjät joudumme miehiä useammin todistamaan osaamistamme ja kyvykkyyttämme. Meidän tuleekin haastaa ennakkoasenteita ja perinteistä ajattelua ja nostaa esiin, mitä tasa-arvoisemman, yhdenvertaisen yrityskulttuurin aikaansaamiseksi on tehtävissä.

Suomalainen yritysmaailma tarvitsee rohkeutta uudistaa ja uudistua. Maailman muuttuessa toivoisin näkeväni vaativissa johtotehtävissä enemmän nuoria ja naisia. Itse puolestani olen kiitollinen järjestöllemme yrittäjänaisten tuesta ja kannustuksesta tullessani valituksi Suomen Yrittäjien valtuuston puheenjohtajaksi. Tuki oli kullanarvoista.

Meidän on myös tiedostettava, ettei kenenkään menestyminen ole itseltä pois – päinvastoin. Yrittäjänaisten verkosto on kattava ja ääni kuuluva. Tukekaamme toinen toisiamme menestymisen polulla ja liike-elämässä. Meissä naisissa on voima ja rohkeus, ja meidän tulee nousta esiin osaajina ja johtajina – raivata tietä ja ottaa paikkamme johtavissa asemissa.

Suomen Yrittäjänaiset on yksi Suomen Yrittäjien toimialajärjestöistä.


Blogissa: