Sosiaalisessa mediassa on käyty kiivaasti keskustelua ensi vuonna voimaan tulevasta YEL-uudistuksesta. Olemme järjestönä usein vaatineet yrittäjille parempaa sosiaaliturvaa. Tämän uudistuksen tavoitteena on, että yrittäjä ei alivakuuttaisi itseään. Olisi myös tavoiteltavaa, että naisyrittäjillä olisi mahdollisuus kohtuullisen palkan lisäksi huolehtia omasta sosiaaliturvastaan. Pitää muistaa, että YEL ei ole sijoitus vaan eläkkeen lisäksi vakuutus sairauden, työkyvyttömyyden, perhe-eläkkeen, vanhemmuuden ja työttömyyden osalta.
Yrittäjä on kuitenkin itse valinnut vapauden ja vastuun. Näin ollen yrittäjälle tulee minimityötulon jälkeen jättää itselleen vastuu omasta vakuutustasostaan. Yrittäjän arvioon omasta työtulosta tulee siis jatkossakin luottaa.
Yrittäjän YEL-vakuutus on aiemminkin perustunut työtuloon eli ”palkkaan, joka kohtuudella olisi maksettava, jos hänen yrittäjätoimintaansa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö”.
Pääministeri Marinin hallituksen 10.12.2019 päivätyssä hallitusohjelmassa vuosille 2019─2023 päätettiin selvittää keinoja yrittäjän eläke- ja muun sosiaaliturvan parantamiseen. Nyt tehty lakiuudistus on osa tätä.
Seuraamme järjestönä uudistusta ja välitämme naisyrittäjien viestiä päättäjille. Tällä hetkellä käyty keskustelu sisältää paljon virheitä ja vääriä käsityksiä. On tärkeää, että vastuu vakuutuksen tasosta jää yrittäjälle, mutta myös se, että yrittäjä ymmärtää YEL-vakuutuksen merkityksen.
Täältä löydät lisätietoja uudistuksesta. Yrittäjien toimialajärjestönä olemme mukana myös heidän kauttaan vaikuttamassa edunvalvontaan.
Tiina Koski
puheenjohtaja